neXT BLog~~

14/3/2011 - 15/3/2011............

agak susah aku nak biasakan diri kat hospital...selalunye,aku akan tido sebelah amani...tak lena aku nak tido dalam bilik yang pihak hospital sediakan...kejap2 aku akan g tgk amani dalam wad ICU...aku xkesah nurse2 kat stu nak cakap ape....aku nk gak tgk anak aku....bukan aku tak percaya kat mereka,cume aku dah kenal amani..die kalau lambat kasi susu..nanti dier ngamuk....aku xnak dier nangis2....dierkan tak berapa sehat....mmmm sangkaan aku btul...bile time dier nak menyusu,dier akan nangis...tp nurse2 kat sini...ikut time nak kasi susu....masalahnye,amani..kkdg xley tunggu sampai 2 jam..utk next susu....mmmm aku cube citer kat nurse,ada yg ok..ada yg tak.....mmmmm keadaan amani macam dah makin stabil..so doc amek keputusan nak kurangkan oksigen ke atas amani....arap2 anak mama cepat sembuh k....nanti ley anta opah manjoi g umrah....
dalam pukul 5 lebih....aku tgk keadaan amani,tetiba macam keadaan dier smlm..waktu memula aku bawak dier ke ISH.....tapi berdekatan amani...ada doc..(on call)...ada nurse....aku cube coolkan amani..tapi aku tahu..amani bukan nangis.....dier cam xley nafas...time tuh mak aku ada sekali...melawat amani....mak dah panik...tp xkan nurse ngn doc..xnampak kami panik....last2 aku jugak yg panggil nurse.....suh tgkkan amani....boleh nurse tuh cakap....akak cube coolkan dier..dier nangis tuh....WAH....cam dier lak mama amani kan....aku tahu la amani..bukn nangis..kalu dier nangis..lg kuat dr tuh...dah nampak sgt amani lemah....aku gtau nurse,keadaan dier skrg..same cam keadaan die memula...aku bwk g spital...tapi nurse tuh masih cube nak dodoikan amani..bg cool....adusss.....sian sgt kat amani....last2 baru dier panggil doc...walhal..doc tuh..ada jerk kat dpn katil amani..tgh wat report.....baru la dier dtg..cek amani...dan suruh aku kua jap...aku kua ngan mak....tp xsampai 5 minit..aku rase..xpuas hati..aku masuk balik...aku tgk amani dah ok..itu pun selepas derang nekkan balik oksigen...TOLONGla korang....jgn la wat amani camnih dah....die kat ICU kan...perlukan perhatian...bukan aku sengaja nak panggil2 korang....tp tolongla.....jgn la bg servis macam ni......skrgnya,biler tgk aku tgh panik nak coolkn amani td...dtg la..tanyakan keadaan amani..korang bukan jauh sgt pun..depan katil amani jerk...sebuk buat REPORT....mmmmmmm aku sedih sgt amani dpt layanan camtuh.....no wonder org kata servis swasta lg tip top......tp...xsemua nurse n doc gomen camtuh....ada yg ok..itu aku xnafikan.........
malam dalam kul 12 lebih.....suami aku yg baru balik dr kije.(offshore)..trus datang ke spital...die ada pas..yg boleh masuk bebila masa.....die tgk keadaan amani.....aku tahu die sedih...die pun baru plan..trun jerk dr kije nanti..nak main2 dgn amani...tp tup2 tgk...amani kat spital....mmmm sbr syg,ini ujian utk kite......
date 15/03/2011......keadaan amani...dah makin ok....alhamdulillah....syukur sgt...doc pun dah kurangkan balik oksigen kat amani.....amani kena kuat eh,mama ngan baba ada kat sni..mama ngan baba akan teman amani...amani jgn takut n risau k...kami takkan tinggalkan amani.....mmmm tapi,petang tuh...tup2 amani bangun jerk dr tido....trus dier cam sesak nafas...dan time tuh jugak...doc pakar tgh wat lawatan...trus dier cube kasi oksigen yg paling tinggi kuantiti dier kat amani....ya ALLAH...aku tgk amani......sian sgt....dier diletakkan di bawah balang kaca...yg menutupi separuh badan die....aku tgk..tgn dier...menolak2 balang kaca tuh..aku nampak dier tercungap2....ya ALLAH...selamatkan amani......aku dgr dier menangis...aku dgr suara die....aku nampak segalanya...kuatkan aku ya ALLAH....aku xley nangis...nanti amani tahu aku bersedih sebab die..aku kena kuat...baru amani boleh kuatkan....mmm rupenya,itu adalah hari terkahir aku dgr suara amani nangis...sebab...lepas ni,doc akan masukkan tiub oksigen dr mulut dier ke peparu die...dan selepas tuh,aku xkan dgr suara die..walaupun sedikit.....sama ada die lapar,die sakit..atau ape..aku xkan dgr ape2.....ya ALLAH..........


<-- amani tgh nangis...tapi.....aku xdgr suara die....sbr sayang....


tgn Sebelah tgn amani...kena drip..
baba ngan mama...ada teman amani....k sayang

1 ulasan:

  1. bila akak tgok muka omar, terus akak teringat amani...

    BalasPadam