neXT BLog~~

keHIDUpAN....

skrg...dah beberapa bulan amani pergi....ingatan,kenangan segalanya masih segar....susah aku nak lupekan..walau sedetik.....lagi2...suami aku....kerja 2minggu...2minggu.....aku paham akan tanggungjawab kerjanya yang memerlukan die macamtuh....aku terima...sejak dari dulu lagi....cume...kekadang..perasaan menguasai diri.....aku keseorangan....kalau la..ada amani....hmmmm.....rutin harian aku..xder ape yg beza.....pergi kije..balik kije..duduk kat umah...hari2 itu yg aku lakukan....hujung minggu...kalau suami masih belum balik...aku akan ke rumah mak..di batu gajah...tapi.....bile aku di rumah mak...aku jadik semakin lemah.....kenangan amani dengan aku....di rumah mak..terlampau banyak......sepanjang pantang...kami di sana....setiap sudut....aku terbayangkan die....aku macam nampak die.....segalanya.....aku macam dapat dengar..suara die menangis....ya ALLAH...kuatkan la hambamu ini....hmmmm sama jugak di rumah mertua ku....amani dikapankan..dimandikan di sana.....mmmm......kedua-dua tempat ni....terlampau banyak kenangan amani....
org tgk aku kuat.....boleh..terima...dan xder nangis2 dah.....YE aku boleh terima...tapi.....xmungkin kenangan tuh...akan berlalu macam tuh sahaja....aku MAMA nye...aku yg melahirkannya...aku yang menyusukan die...aku yang berpantang bersama die....di saat die menangis....di saat die xnak tidur di atas tilam..tapi nak tidur atas badan aku....di saat die menangis..bangun laparkan susu.....ALLAH.....banyak...terlampau banyak.....kekadang..aku berlagak...sibuk...aku berlagak..xder ape2...sebab aku xnak...ada yg sedih..KESIANkan aku.....biar hanya DIA yang mengetahui segalanya...."amani,mama tetap rindukan amani........sayang amani sangat..."

20/03/2011.....pergimu sayang.......

aku dan suami...amek keputusan...kebumikan Arwah amani...di tanah perkuburan meru raya ipoh.....segala urusan diselesaikan di umah mak mertua aku..manjoi.....aku tgk amani macam tido jerk.....aku tgk..amani macam masih ada......aku macam xpercaya....yang kini,amani dah tiada....segalanya berjalan dengan lancar......di saat amani ingin dikapankan....ALLAHUAKBAR.....cantik..mmmm sayu jerk hati ni.....amani di bawa untuk disembahyangkan di masjid biru di manjoi....dan terus di bawa untuk dikebumikan...."amani,mama merelakan amani pergi...walaupun..sebenarnya mama nak sangat amani ada dengan mama....sebab amani kekuatan mama....apepun sayang,mama tahu....amani akan bahagia di sana nanti....jangan lupekan mama...sebab mama xkan sesekali lupekan amani....itu janji mama...bersemadi la dengan tenang...mama akan sentiasa datang menziarahi amani.....insya-ALLAH....satu hari nanti....kiter akan berjupe di sana.....mama akan rindukan amani"........................................

18/03/2011 & 19/03/2011- ku makin dapat rasekan.....

setiap yang berlaku...semestinya ada hikmah...dan setiap yang berlaku....telah ditentukan oleh ALLAH dr dulu lg...segalanya telah tertulis.....aku terima..dan aku redha ya ALLAh....andai cahayamata yg aku sayangi ini...Engkau lebih sayangi....mmmmm bukan aku nak pk bebukan...tp aku kena bersedia menerima sebarang kemungkinan.....walaupun...sebagai manusia biasa,aku sendiri xnak kehilangan amani.....satu perubahan yang paling ketara yang aku nampak pada badan amani hari ini...badannye (kulit badan) dah mula kua tompok2 darah....terutama pada bahagian kaki dan bahagian dada..dan satu yang dapat aku lihat.....mata amani...bertakung dgn air....tp tidak mengalir...aku usap kepalanya...aku usap matanya....die pejam...die terus tido......hmmmm....ari ni hari jumaat..ya ALLAH....petanda apakah ini.......
19/03/2011..seperti biasa,aku dan suami akan menemani amani....dr awal pagi sampai suami aku balik..dalam pukul 12 lebih tgh malam.....dan seperti biasa,selepas aku hantar suami aku balik....aku akan tgk amani dulu,sebelum aku masuk tido.....satu lg yang aku nampak,wave pada mesin jantung amani...agak lain....denyutan jantung amani laju,tp amani tgh tido..sepatutnya,bile amani tido...denyutan die akan slow...mmmm dan kali ini,genggaman amani sangat kuat....seperti taknak lepaskan.....aku seperti dapat rasekan,amani xkasi aku tinggalkan die......mmm tp mama terpaksa sayang,lg2 bile mama g tgk amani...nurse tutup lampu area katil amani...mungkin dier xnak mama nganggu amani..dier nak amani rest.....aku cium dahi die...aku genggam tgnnya...dan aku bisikkan...mama nak amani tahu yg mama ngan baba bangga ada amani...kami sayangkan amani..amani xpenah nyusahkan kami....ape pun terjadi...kami xkan lupekan amani...mama ikhlas lepaskan amani..andai ALLAH lebih sayangkan...mama ikhlas sayang......
aku masuk tido....tp mata xboleh lelap....aku kol suami aku...aku bgtau..tntg denyutan jantung amani.....mmmmm selepas tuh aku terlelap....dalam pukul 1 lebih pagi...tetiba aku terjaga...aku terkejut...aku cari sesuatu.....aku cube tido balik...tp xlena....aku rase nak g tgk amani...tapi..bile ingatkan nurse tadik tutup lampu...xnak aku nganggu...terus xjadi....tgh aku cube nak lelapkan mata...tetiba ada sorang nurse datang bilik aku....panggil...IBU NUR ADRIANA....aku dgr jerk nama amani kena panggil,trus aku bangun..trus aku pergi ke katil amani....aku tgk,ramai doktor tgh mengelilingi katil amani....ramai nurse keliling amani....kenapa...kenapa ngan anak mama...kenapa...ya ALLAH...aku tahu dan aku sedar....segalanya Engkau tentukan....aku memohon yg terbaik dr Engkau.....doktor panggil aku,doktor bgtahu keadaan amani tetiba kritikal....bangun dr tido..amani nangis....ingatkan nak susu....tp denyutan jantung die makin lemah....doktor cube nekkan oksigen,cube tmbahkan dos ubat pada badan amani....yg paling aku tak sanggup,doktor cakap..dah tak jumpe urat pada badan amani....dn terpaksa cari urat dekat bahagian kepala...ya ALLAH,permudahkan lah segalanya...aku dibenarkan jupe amani sekejap,aku pgang kaki dan tgn dier dah mula sejuk......aku macam dengar,mama.....amani xlama ni...amani nak kena pergi dah......mmmmm ye sayang,mama ikhlas lepaskan amani.....mama sayangkan amani....selepas tuh,doktor minta aku ketepi dahulu.....masa tuh terus aku telefon suami aku....mak aku...inform keadaan amani.....dan aku tunggu sampai doktor panggil aku balik...dekat dengan kaunter dalam PICU....tak jauh dr katil amani......tetiba...aku dgr lagu..."Selamat Tinggal...nyanyian dina dn zizan.."...ya ALLAH.............buatlah yang terbaik untuk anakku ya ALLAH...amani...mama sayang amani.....sayang sgt......selesai jerk kije doktor...aku terus ke katil amani...aku tgk dier lemah sgt.......denyutan jantung dier pun.....tersgt2 lemah.....aku pgang jari die...tp lemah....tersangat lemah.....sayang,mama ikhlas lepaskan amani......mama ikhlas sayang.....hmmmm suami aku sampai.....dier nangis....sama macam aku....dier terus amik yassin....dier baca.......sambil tersedu2..menahan nangis.....aku berdiri..memandang amani...aku tgk mata dier makin nak tutup.....abis jerk suami aku baca yassin..doktor datang..beritahu,terpaksa cabut tiub oksigen amani......amani dah tiada............aku tgk.....denyutan jantung die...pun...dah xde...hanya dada amani..turun naik..sebab..oksigen yg dimasukkan......ya ALLAH......lemah badan aku...lemah sgt..suami datang memeluk aku...kami redha ya ALLAH......tepat pukul 2 lebih..ampir ke 3 pagi....20/03/2011 Nur Adriana Amani Bt Omar Hadi...pergi tinggalkan kami...mama tetap sayangkan amani...amani segalanya buat mama dan baba........Amani tetap lambang Cinta,Kasih,Sayang mama dan baba.....Kenangan amani....takkan mama lupekan.................seperti maksud namamu...AMANI...ketenanganku....tenanglah kamu di sana sayang........


muka amani dah lain kan.....waktu ni..18/03/2011.....


17/03/2011....-sesuatu didlm hati ini......

makin lama....aku tgk badan amani...sikit2 dah nampak perubahan...dulu die kecik jerk...skrg aku tgk badan die cam dah membesar....mungkin kesan dr memacam ubat yg masuk ke dalam badan die....mmmm amani ok kan...amani sehatkan....tapi...hati aku...mengatakan....ALLAH lebih sayangkan amani....aku macam dengar...amani kata..mama...amani xlama dah ni....amani nak kena jumpe ALLAH....mmmmmm lagi2 biler amani terjaga...dan aku ada kat sebelah die...die pandang aku...dier tgk aku..dgn renungan die...yg membawa sejuta maksud....biler aku bisikkan kat telinga die...yang aku ikhlas lepaskan dier pergi....andai ALLAH lebih sayangkan die...dan aku juga ikhlas menjaganye...andai ALLAh memberi keizinan...panjangkan umo dan sehatkannye.....amani macam paham....terus die pejam mata...terus die lelap...tidur dgn lena.....bile aku cakap kat suami aku....die kata jgn pk negatif...kiter kena berdoa dan berusaha selagi termampu...semua kuasa ALLAH.....mmmm aku paham....tapi...itu la yg aku rase..dan itulah....yg hati aku berkata2......
setiap kali pas isyak..selalunye..suami aku akan bacakan yassin...utk jd halwa telinga amani...dan adakalanya...kami pgang jari amani...dn die pegang balik...macam xnak lepaskan....walhal....die tgh tido...sampai la...masa suami aku nak balik rumah....dier masih xnak lepaskan....genggaman die...sgt kuat.....sebelah kiri,suami aku pgang...sebelah kanan...aku pgang.....mmmm ye sayang,kami takkan tinggalkan amani...kami teman amani di sini k.......







tarikh 16/03/2011............

keadaan amani kejap stabil...kejap tak.....doc pun cakap camtuh..kejap nampak dier dah ok...kejap nampak dier tetiba akan jadik truk..lg2 bile kuantiti oksigen dikurangkan...mmmm kenapa sayang....sayang ok tak...dan untuk hari nih...doc kena masukkan lagik satu tiub melalui idung die ke perut...untuk diberi susu...ya ALLAH.....permudahkanlah segalanya....xsanggup aku nak tgk keadaan anak ku yg masih kecil ni....banyak sgt wayar..tiub yg melekat dibadannya....kuatkan die ya ALLAH....boleh dikatakan masa ku banyak habis di sisi amani....tak sanggup aku nak tinggalkan die...cume.....aku akan bertambah kuat berada di sisi amani...kalu suami aku ada....biler suami aku xde....aku xkuat untuk tidak menangis.....aku sedih...dan kesian tgk amani....mama mintak maaf,kekadang mama xmampu nak menahan air mata nih..tp sayang..mama nangis bukan sebab mama rase amani membebankan mama..tidak sayang...tidak....mama nangis..sebab mama kesian kat anak ksygn mama ni......mama sedih tgk keadaan amani..kalu boleh..mama sanggup gantikan amani....kalu boleh,mama nak bertukar tempat dgn amani....biar mama yg terbaring kat katil tuh...bukan amani...tp mama tahu..semuanya sudah tertulis...DIA penentu sglanya....mama redha..dan mama berdoa...semuga amani sehat walafiat....AMIN......mama nak amani tahu.....mama ngan baba sayangkan amani.....amani chayamata mama ngn baba yg tak terhingga.....sejak dr dalam kandungan..mama ngan baba dah berjanji akan menjaga amani..dan buat yg terbek utk amani......amani kena kuat eh sayang.......



14/3/2011 - 15/3/2011............

agak susah aku nak biasakan diri kat hospital...selalunye,aku akan tido sebelah amani...tak lena aku nak tido dalam bilik yang pihak hospital sediakan...kejap2 aku akan g tgk amani dalam wad ICU...aku xkesah nurse2 kat stu nak cakap ape....aku nk gak tgk anak aku....bukan aku tak percaya kat mereka,cume aku dah kenal amani..die kalau lambat kasi susu..nanti dier ngamuk....aku xnak dier nangis2....dierkan tak berapa sehat....mmmm sangkaan aku btul...bile time dier nak menyusu,dier akan nangis...tp nurse2 kat sini...ikut time nak kasi susu....masalahnye,amani..kkdg xley tunggu sampai 2 jam..utk next susu....mmmm aku cube citer kat nurse,ada yg ok..ada yg tak.....mmmmm keadaan amani macam dah makin stabil..so doc amek keputusan nak kurangkan oksigen ke atas amani....arap2 anak mama cepat sembuh k....nanti ley anta opah manjoi g umrah....
dalam pukul 5 lebih....aku tgk keadaan amani,tetiba macam keadaan dier smlm..waktu memula aku bawak dier ke ISH.....tapi berdekatan amani...ada doc..(on call)...ada nurse....aku cube coolkan amani..tapi aku tahu..amani bukan nangis.....dier cam xley nafas...time tuh mak aku ada sekali...melawat amani....mak dah panik...tp xkan nurse ngn doc..xnampak kami panik....last2 aku jugak yg panggil nurse.....suh tgkkan amani....boleh nurse tuh cakap....akak cube coolkan dier..dier nangis tuh....WAH....cam dier lak mama amani kan....aku tahu la amani..bukn nangis..kalu dier nangis..lg kuat dr tuh...dah nampak sgt amani lemah....aku gtau nurse,keadaan dier skrg..same cam keadaan die memula...aku bwk g spital...tapi nurse tuh masih cube nak dodoikan amani..bg cool....adusss.....sian sgt kat amani....last2 baru dier panggil doc...walhal..doc tuh..ada jerk kat dpn katil amani..tgh wat report.....baru la dier dtg..cek amani...dan suruh aku kua jap...aku kua ngan mak....tp xsampai 5 minit..aku rase..xpuas hati..aku masuk balik...aku tgk amani dah ok..itu pun selepas derang nekkan balik oksigen...TOLONGla korang....jgn la wat amani camnih dah....die kat ICU kan...perlukan perhatian...bukan aku sengaja nak panggil2 korang....tp tolongla.....jgn la bg servis macam ni......skrgnya,biler tgk aku tgh panik nak coolkn amani td...dtg la..tanyakan keadaan amani..korang bukan jauh sgt pun..depan katil amani jerk...sebuk buat REPORT....mmmmmmm aku sedih sgt amani dpt layanan camtuh.....no wonder org kata servis swasta lg tip top......tp...xsemua nurse n doc gomen camtuh....ada yg ok..itu aku xnafikan.........
malam dalam kul 12 lebih.....suami aku yg baru balik dr kije.(offshore)..trus datang ke spital...die ada pas..yg boleh masuk bebila masa.....die tgk keadaan amani.....aku tahu die sedih...die pun baru plan..trun jerk dr kije nanti..nak main2 dgn amani...tp tup2 tgk...amani kat spital....mmmm sbr syg,ini ujian utk kite......
date 15/03/2011......keadaan amani...dah makin ok....alhamdulillah....syukur sgt...doc pun dah kurangkan balik oksigen kat amani.....amani kena kuat eh,mama ngan baba ada kat sni..mama ngan baba akan teman amani...amani jgn takut n risau k...kami takkan tinggalkan amani.....mmmm tapi,petang tuh...tup2 amani bangun jerk dr tido....trus dier cam sesak nafas...dan time tuh jugak...doc pakar tgh wat lawatan...trus dier cube kasi oksigen yg paling tinggi kuantiti dier kat amani....ya ALLAH...aku tgk amani......sian sgt....dier diletakkan di bawah balang kaca...yg menutupi separuh badan die....aku tgk..tgn dier...menolak2 balang kaca tuh..aku nampak dier tercungap2....ya ALLAH...selamatkan amani......aku dgr dier menangis...aku dgr suara die....aku nampak segalanya...kuatkan aku ya ALLAH....aku xley nangis...nanti amani tahu aku bersedih sebab die..aku kena kuat...baru amani boleh kuatkan....mmm rupenya,itu adalah hari terkahir aku dgr suara amani nangis...sebab...lepas ni,doc akan masukkan tiub oksigen dr mulut dier ke peparu die...dan selepas tuh,aku xkan dgr suara die..walaupun sedikit.....sama ada die lapar,die sakit..atau ape..aku xkan dgr ape2.....ya ALLAH..........


<-- amani tgh nangis...tapi.....aku xdgr suara die....sbr sayang....


tgn Sebelah tgn amani...kena drip..
baba ngan mama...ada teman amani....k sayang

Errks...13/03/2011

wah ari ni..last day aku berpantang...ehehehe.....n pepagi ni...aku ajak akak aku....kak eda teman aku..g beli brg amani...amani syg,mama kua jap eh....pampers amani..susu amani..semua cam nak abis dah....mama g ngan alang jap eh...mmmm aku g beli kat TF batu gajah...huhuhuhu.....bukan setakat pampers ngan susu jerk aku beli...tup2 aku nampak sarung tgn utk amani..kaler pink....cantek....aku nmpk topi yg same corak ngn baju kat umah...wah..ape lg angkat la.....kata nanti nak bawak amani jejalan.....nak bg amani pakai cantik2...ehehehe......excited lak....aku sampai umah dalam kul 12 tgh hari.....kak eda lak pas zohor dier nak lik ke kajang....mm sampai jerk kat umah...aku tgk..amani atas mak...tgk cam xbermaya jerk...aku tanya mak..nape..dier nangis ke...sowi syg,mama kua cari brg amani...mmm mak cakap..dah 2 kali dier muntah susu...aku amek dier dr mak....erkss...lembiknye badan die..kenapa nih sayang....tp waktu tuh dier senyap jerk...sian sgt tgk keadaan dier....tup2 die nangis...mmm jgn la nangis sayang...mama dah balik kan....mmm dan dalam masa yg same..aku tgk dier cam susah nak nafas....cam ada sangkut2....sama cam sebelum ni..same cam semalam...yg aku bawak g ar-rizuan......aku tgk..lubang idung dier..dah kembang kempis.....errrksss...sayang......terus aku tunjuk kat mak aku....kelam kabut...mak,kak eda..dan abang ipar aku...bersiap..sebab nak bawak amani g spital...ISH....aku dah tak mampu tahan air mata nih....siannye amani....ya ALLAH..selamatkan la anakku ini.....dalam perjalanan..kami ingat nak carik klinik area bt gajah dulu..utk dapatkan oksigen untuk amani..tp semua doc....g lunch...terus abang ipar aku drive ke ipoh...dgn bawak laju..dgn bagi double signal....aku dah xpk pape....amani time tuh...masih menangis lg..tp dah tak kuat cam dulu..kalu dulu...dier nangis...kuat.....kuat sgt...skrg tak..lemah...lemah dah...sayang sabar eh...mama bawak sayang ke hospital ni...sayang sabar eh...mama sayang amani..sayang sgt.....sampai jerk kat Ipoh Specialist Hospital...aku terus bawak ke emergency....terus derang amek amani..derang kasi oksigen..derang masukkan air...derang buat memacam...aku tak dibenarkan tgk....aku hanya dgr suara die nangis.....sayang.....mama taw sayang kuat...mama akan wat yg terbek k....doc yg penah handle kes amani...datang.....memacam dier wat.....n kejap2 die panggil aku...aku tgk amani dah penuh dgn wayar...dier menangis...tp..dah slow.....doc cakap...keadaan amani agak TENAT...ya ALLAH...........kuatkan aku..dan anakku ya ALLAH...aku terus kol suami aku..besok baru dier balik....memang esok turn dier cuti....mmmmm selamatkan lah amani ya ALLAH....itu jerk yg mampu aku doa...selepas menunggu...memula doc kata amani kena tahan wad kat ISH...tup2 dier kata...better amani ker GH..sebab alatan yg diperlukan amani..sane lebih canggih...aku xkesah....aku xkesah kat mana..aku xkesah tntg bayaran...yg penting aku nak usaha utk yg terbek wat amani....terus aku dan amani di bawa ke GH nek ambulans....sampai sane..amani terus ke tingkat 6..PICU...untuk kanak2....doc cakap..keadaan amani dah makin stabil..alhamdulillah......tp masih kena tgk keadaan dier camne...kalu tetiba teruk..kemungkinan tiub oksigen akan dimasukkan ke dalam mulut amani...sampai ke peparu.....ya ALLAH.......siannye amani...harap dier....bertambah pulih....AMIN....mama akan teman amani kat hospital k..tapi mama takley tido dgn amani.....mama kena tido lm bilik yg pihak hospital sediakan..tp mama janji..mama akan selalu tgk amani....amani jgn takut k...mama ada..di sini sayang...besok baba balik..nanti amani jupe baba k.......